Bel: 085 - 401 63 63 voor al uw vragen

Een expensievat vangt de drukverschillen op die binnen een cv-installatie ontstaan, door de verwarming en afkoeling van het water. Water kan tot 3% uitzetten wanneer het wordt verwarmd. Hierdoor kan de druk oplopen omdat een cv-installatie een gesloten systeem is. Een cv-installatie kan best wat druk hebben, maar om te voorkomen dat er grote problemen ontstaan is er een expensievat.

Hoe werkt een expansievat?

Een expensievat is verdeeld in twee delen. Het ene deel saat in verbinding met de cv-installatie en is met water gevuld. Het andere deel is gevuld met gas. Een membraan maakt een scheiding tussen de twee delen. Gas laat zich samendrukken, dus zodra de hoeveelheid water toeneemt wordt het gasgevulde deel ineengedrukt. De druk loopt op, maar zonder dat dit gevaar oplevert voor je cv-installatie. Wanneer de druk te hoog oploopt wordt er automatisch water afgevoerd via het overstortventiel.

Expansievat vervangen

Het kan zijn dat je expansievat vervangen moet worden. Vaak gebeurt het dat iemand dat zelf probeert, zonder de nodige ervaring. Het resultaat is vervolgens een tikkende ketel, slechtere verwarming en hoge energierekeningen tot gevolg. Een installateur is wat dat betreft dus snel terugverdiend.

CV-Ketel
Gratis en vrijblijvend advies van onze specialist nodig?
Wij zijn dé Remeha specialist online. De schepste prijs. Eigen voorraad en installatie door onze eigen monteurs. 
IK WIL ADVIES
Snel gratis advies nodig?