Bel: 085 - 401 63 63 voor al uw vragen

Een cv-ketel is het hart van het verwarmingssysteem. Vanuit de ketel wordt verwarmd water overgebracht naar de ruimtes in je woning. De volgende onderdelen zijn terug te vinden in een cv-ketel:

Ontsteker

De ontsteker van een cv-ketel zorgt ervoor dat de brander aangaat. De brander wordt elektronisch aangestoken via een vonkje of een gloeidraad.

Brander

De brander verbrandt gas of stookolie. Met de warmte die daaruit ontstaat wordt water opgewarmd. In de ketel zit een ketelthermostaat. Deze thermostaat regelt de warmte van het cv-water. Mocht de temperatuur van het water te hoog worden dan is er ook nog een maximaalthermostaat in de ketel die gastoevoer af kan sluiten.

Ventilator

Voor de verbranding heeft de ketel toevoer van verse lucht nodig. De ventilator zorgt hiervoor. Daarnaast zorgt de ventilator ook voor de afvoer van restgassen via de schoorsteen.

Warmtewisselaar

De warmtewisselaar is verantwoordelijk voor het functioneren van de ketel. De warmtewisselaar zorgt ervoor dat de warmte van de verbranding met maximaal rendement wordt gebruikt voor de verwarming van het water.

Circulatiepomp

De circulatiepomp in de ketel zorgt ervoor dat het warme water van en naar de verschillende kamers in je woning wordt gepompt.

Radiatoren

De radiatoren die in de kamers van je woning hangen zijn meestal via een afzonderlijk circuit met de cv-ketel verbonden. Op deze manier is voor elke radiator afzonderlijk de temperatuur te regelen.

Thermostaat

De thermostaat is de knop in een ruimte waarmee de temperatuur geregeld kan worden. In de woonkamer zit vaak een centrale thermostaat terwijl in andere ruimtes vaak een thermostaatkraan op de radiator zit.

Rookgasafvoer

Het rookgas wat ontstaat bij de verbranding in de ketel moet naar buiten worden afgevoerd. Het rookgas wordt afgevoerd via de rookgasafvoer. Dit kanaal komt vaak via het dak of de gevel naar buiten.

Expansievat

Het expansievat voorkomt te grote drukverschillen in het systeem. Omdat water uitzet als het warm wordt moet het extra volume worden opgevangen, dit doet het expansievat.

Waterdrukmeter

De waterdruk in de ketel moet op een bepaald niveau zijn. Daarom zit op de ketel of op de thermostaat een waterdrukmeter. Als er onvoldoende waterdruk is, moet de cv-ketel worden bijgevuld met water.