Bel: 085 - 401 63 63 voor al uw vragen

Nu de overheid heeft besloten dat in 2050 alle Nederlandse huishoudens klimaatneutraal moeten zijn is het logisch dat iedereen gaat kijken naar de alternatieve mogelijkheden voor gas. Een op het eerste oog interessant alternatief is de elektrische cv-ketel. Maar is het rendabel om nu al over te stappen op een elektrische cv-ketel of kun je beter nog even wachten? In dit artikel behandelen we uitgebreid de voor- en nadelen van een elektrische cv-ketel.

Elektrische cv-ketel

Zoals de naam als doet vermoeden werkt een elektrische cv-ketel op elektriciteit in plaats van gas. Een elektrische cv-ketel verwarmt je radiatoren en vloerverwarming op een stille, veilige en duurzame manier.

Nadelen elektrische cv-ketel

Een elektrische cv-ketel kent de volgende nadelen:

Duur
Het opwarmen van je huis doormiddel van een elektrische cv-ketel is ongeveer drie keer zo duur in verbruik ten opzichte van een cv-ketel op gas.

Isolatie
Omdat de prijs voor elektriciteit t.o.v. gas relatief hoog ligt is het van belang dat je huis goed geïsoleerd is. Hoe minder warmte er ontsnapt, hoe minder warmte er opgewekt hoeft te worden dus hoe lager de kosten zijn.

Zonnepanelen
Om de elektriciteitskosten te drukken kun je ervoor kiezen om zelf elektriciteit op te wekken doormiddel van zonnepanelen. Het voordeel hiervan is dat je je eigen stroom opwekt om je huis te verwarmen. Het nadeel is dat de aanschafkosten van zonnepanelen vrij hoog zijn.

Extra boiler vereist
Een elektrische cv-ketel verwarmt geen water. Om deze reden is de aanschaf van een extra (zonne)boiler noodzakelijk.

Geen subsidies beschikbaar
De Nederlandse overheid heeft subsidies voor diverse duurzame energiealternatieven maar dit geldt niet voor de aanschaf van een elektrische cv-ketel. De overstap naar een elektrische cv-ketel dien je dus volledig zelf te financieren.

Voordelen elektrische cv-ketel

Een elektrische cv-ketel kent de volgende voordelen:

Duurzaam
Het grootste voordeel van een elektrische cv-ketel ten opzichte van een cv-ketel op gas, is dat een elektrische cv-ketel vele malen duurzamer is. Dit komt omdat een elektrische cv-ketel geen gebruik maakt van fossiele brandstof.

Geen rookgasafvoer nodig
Een elektrische cv-ketel produceert geen rookgas, om deze reden is het dus niet nodig om een rokgasafvoer aan te leggen.

Weinig onderhoudskosten
Een elektrische cv-ketel slijt nauwelijks en raakt niet vervuild door verbranding van gas. Hierdoor is er bij een elektrische cv-ketel veel minder onderhoud nodig dan bij een cv-ketel op gas. Dit betekent dat de onderhoudskosten vele malen lager liggen bij een elektrische cv-ketel dan bij een cv-ketel op gas.

Geen koolstofmonoxide
Doordat er geen verbranding plaatsvindt in een elektrische cv-ketel ontstaat ook niet het gevaarlijk gas koolstofmonoxide.

Conclusie

Een elektrische cv-ketel kent op dit moment meer nadelen dan voordelen. De aanschafkosten en verbruikskosten zijn nu nog dusdanig hoog dat overstappen op een elektrische cv-ketel voor de meeste mensen niet lucratief is. Mocht je toch willen overstappen op een duurzame oplossing voor het verwarmen van je huis, dan kun je beter kiezen voor een (hybride) warmtepomp.

Meer informatie over een elektrische cv-ketel?

Wil je meer informatie over een elektrische cv-ketel? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op door te bellen naar 085 – 401 63 63 of te mailen naar info@warmland.nl. Wij helpen je graag verder.

Gratis advies nodig van onze experts?

Warmland is dé specialist voor uw nieuwe Remeha CV-Ketel. 
Laat je emailadres achter en wij nemen binnen 1 werkdag contact op met je!*
IK WIL ADVIES

Gratis advies nodig van onze experts?

Warmland is dé specialist voor uw nieuwe Remeha CV-Ketel. 
Laat je emailadres achter en wij nemen binnen 1 werkdag contact op met je!*
IK WIL ADVIES
CV-Ketel
Gratis en vrijblijvend advies van onze specialist nodig?
Wij zijn dé Remeha specialist online. De schepste prijs. Eigen voorraad en installatie door onze eigen monteurs. 
IK WIL ADVIES
Snel gratis advies nodig?