Bel: 085 - 401 63 63 voor al uw vragen

Een cv-ketel, ofwel centrale verwarmingsketel heeft in de kern maar één doel: het verwarmen van je woning. Zodra je de thermostaat op een bepaalde temperatuur zet, zal de cv-ketel aan gaan. Het water in de ketel wordt verwarmd en zodra het water warm genoeg is, stroomt het water via leidingen naar verschillende warmtewisselaars. Hierdoor krijgt je woning de temperatuur die je hebt ingesteld. Zodra het water is afgekoeld, stroomt het water weer terug naar de ketel. Het water is dan immers niet warm genoeg meer en moet opnieuw verwarmd worden. Op een bepaald moment heeft je woning de gewenste temperatuur bereikt en dan zal het water niet meer worden opgewarmd. De brander, die de brandstof (gas of stookolie) verbrandt, gaat dan uit.

Een cv-ketel bestaat dus uit verschillende onderdelen:

Brander

De brander is het hart van de cv-ketel. De brander zorgt er namelijk voor dat het gas wordt verbrand en op deze manier wordt het water opgewarmd.

Ontsteker

De ontsteker zit ingebouwd in de brander en zorgt ervoor dat de brander start. Bij de nieuwere cv-ketels gebeurt dit door middel van een elektronische ontsteking. Een belangrijk onderdeel van een cv-check is dan ook het controleren van deze ontsteking.

Ventilator

De ventilator van een cv-ketel voert lucht aan. Dit is belangrijk voor de verbranding van de brandstof. Ook zorgt de ventilator voor de afvoer van restgassen.

Warmtewisselaar

Zoals eerder is uitgelegd, komt het warme water uit de brander terecht bij de warmtewisselaar. Dit is een buizenstelsel waar het water doorheen loopt. Een warmtewisselaar is doorgaans gemaakt van aluminium, aluminium silicium of roestvrijstaal.

Circulatiepomp

De circulatiepomp, ook wel cv-ketel pomp genoemd, zorgt ervoor dat het warme water naar de juiste plek wordt gepompt. Meestal geldt: hoe meer warmte er nodig is, hoe harder de pomp moet werken.

Waterdruk

De cv-ketel heeft, om goed te kunnen werken, een bepaalde hoeveelheid water nodig. De waterdruk is af te lezen op de waterdrukmeter. Mocht er onvoldoende waterdruk zijn, dan moet het cv-systeem worden bijgevuld.

Thermostaat

Uiteraard is ook je thermostaat onderdeel van de cv-installatie. Met de thermostaat kun je de temperatuur in je woning hoger of lager zetten. Tegenwoordig zijn er ook zogeheten slimme thermostaten die je met je smartphone kunt bedienen.

CV-Ketel
Gratis en vrijblijvend advies van onze specialist nodig?
Wij zijn dé Remeha specialist online. De schepste prijs. Eigen voorraad en installatie door onze eigen monteurs. 
IK WIL ADVIES
Snel gratis advies nodig?