Bel: 085 - 401 63 63 voor al uw vragen

Er zijn 3 soorten cv-ketels op de markt; soloketels, combiketels. Hiernaast komen er ook ketels op de markt die samen kunnen werken met warmtepompen. Een soloketel regelt de verwarming in je huis. De combiketel zorgt daarnaast ook voor warm water uit de kraan. Tegenwoordig hebben de meeste huizen een combiketel.

Doorstroommodel of voorraadvat?

Daarnaast kun je kiezen voor een doorstroommodel of een ketel met een voorraadvat. Een ketel met een voorraadvat slaat warm water op en houdt dit op een constante temperatuur.

Het doorstroommodel is een stuk zuiniger. Deze ketel warmt het water pas op als je de kraan opendraait. Gelukkig leveren sommige doorstroommodellen al binnen 5 seconden warm water. Vroeger boden doorstroommodellen een veel lager comfort, maar dat is achterhaald. Daarom hebben de meeste mensen nu een doorstroommodel-combiketel en verkopen wij alleen deze modellen.

Daarnaast moet je goed kijken naar de capaciteit die nodig is voor het verwarmen van je woning en welke CW (comfort warmwater) waarde het best bij je gezin past.

In welk type woning je woont, is van invloed op de cv-ketel die je nodig hebt om je huis aangenaam warm te krijgen. Een oude, vrijstaande villa vereist bijvoorbeeld een cv-ketel met meer vermogen dan een nieuw appartement dat volgens de laatste normen geïsoleerd is.

Voor een appartement en standaard eengezinswoning is een cv-ketel met een capaciteit van 24kW vaak ruim voldoende. Voor Comfort warm water wordt meestal voor CW4 of CW5 gekozen bij normaal warm watergebruik van een gezin. De ketelkiezer van Warmland is daarvoor een prima hulpmiddel.

Wanneer je een cv-ketel gaat kopen wil je dus weten wat het vermogen van een cv-ketel is en hoeveel warm water deze per minuut kan leveren. Dit is lastige materie waar een installateur het beste advies over kan geven.  Adviseurs van Warmland kunnen jou hier goed bij helpen.

Warmland heeft een handige online tool waarmee je snel te weten komt welke cv-ketel het beste bij jouw situatie past. Je krijgt direct online advies over:

Vermogen

Het vermogen wordt uitgedrukt in kW (kilo Watt). Voor het verwarmen van een huis die redelijk tot goed geïsoleerd is, is een ketel van 20 kW toereikend. Wanneer je in een groot niet geïsoleerd huis woont is het aan te bevelen om naar een 25 of 30 kW ketel te kijken.

Warmwaterklasse

Hoeveel warm water een cv-ketel per minuut kan leveren is uitgedrukt in Comfort Warmwater (CW) klassen: CW3, CW4, CW5 en CW6. Hoe hoger de waarde, hoe meer warm water de ketel kan leveren per minuut. Hieronder een overzicht hoeveel warm water een CW3 t/m CW6 toestel kan leveren bij verschillende watertemperaturen.

CW waarde Norm tapwater bij 38 graden
 CW3 Minstens 10 liter per minuut
 CW4 Minstens 12,5 liter per minuut
 CW5 Minstens 15 liter per minuut
 CW6 Minstens 20 liter per minuut